De wereld veranderen doe je (niet) in je eentje.

Je bekijkt nu De wereld veranderen doe je (niet) in je eentje.

HOE OVERTUIG JE DE NIET-GELOVERS?

De wereld redden. Tja… dat klinkt niet bepaald gezellig en al helemaal niet makkelijk. Maar iedereen die het afgelopen jaar/jaren het nieuws een beetje heeft gevolgd, weet dat het wel de opdracht is waar we voor staan. Echter, in plaats van de handen ineen slaan, hoor ik veel afkeur en ontkenning om me heen. ‘’Er zijn wetenschappers die ontkennen dat de mens de oorzaak is van klimaatverandering’’ ‘’Het klimaat heeft altijd golven van opwarming en afkoeling gekend.’’‘’Mijn handelen maakt toch geen verschil, het zijn de overheden en grote bedrijven die moeten veranderen!’’ Terwijl ze een six-pack plastic flesjes kopen, verpakt in nog meer plastic. En dat doet zeer om te horen en te zien. Want ik hou van het leven, de natuur, mensen en ik ben vastberaden om wel een verandering teweeg te brengen. Simpelweg omdat ik erin geloof. Later in deze blog zal ik je drie uitgebreide tips geven.

 

“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly.” Anne Marie Bonneau

 

Ben ik dan de goedheid zelve? Ben je gek! Ik heb ook met plezier geshopt bij fast-fashion ketens, spullen gekocht die ik totaal niet nodig had, en ja, er belandt ook nog steeds plastic in ons huis. Maar mijn grote inspiratiebron om te veranderen, en wat me ook heeft veranderd, is reizen (en nee…dat is ook zeker niet altijd even duurzaam).

Het leven uit een backpack heeft me geleerd dat een overvolle kledingkast, meerdere horloges en lekker veel spullen niet dé weg is naar geluk. Integendeel. Ik heb ook echte armoede gezien. De eerste keer was in Argentinië. Ik was 18/19 en ging naar school in Buenos Aires om Spaans te leren. Ik herinner me een weekendje weg, ik was alleen en reed mee in een intercity bus. We reden door een klein dorpje in the middle of nowhere. Een klein kind was aan het bedelen voor geld, maar werd weggestuurd door de buschauffeur. Hij mocht ons, de rijke mensen, niet storen met zijn problemen. Het kind droeg enkel een shirt en een vieze soort-van luier. Ik schaamde me zo! Ik heb me letterlijk opgerold in mijn dekentje (want die kreeg ik in deze fancy intercity bus), om maar niet gezien te worden. Aan het einde van mijn verblijf in Buenos Aires heb ik mijn sneakers aan een meisje gegeven waar ik elke dag langs liep onderweg naar school. Ze begon te dansen, lachen en liet trots de schoenen aan haar moeder zien. 

Nadia, hier 19, in Buenos Aires, Argentinië

Ook het natuurschoon dat ik tijdens het reizen heb mogen aanschouwen, heeft me veranderd. Als je een gigantische olifant tegenkomt die de weg blokkeert in Zuid Afrika, weet je niet wat je meemaakt. Zeker niet als je je beseft dat die olifant bedreigd wordt voor zijn slagtanden. 

Met al die ervaringen kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat wij als groep veranderen. Niet voor mij persoonlijk, maar voor al die mensen in armoede, voor de natuur, en dan uiteindelijk ook voor ons. Alles is namelijk verbonden, en daar maken we deel van uit. Al het plastic dat we klakkeloos weggooien en in de zee beland, valt uiteen in kleine stukjes plastic die worden gegeten door vissen. Het zijn dezelfde vissen die op ons bord belanden en zo zit je lekker stukjes plastic weg te eten als diner.

Deze kleine inktvis klampt zich vast aan een plastic wattenstaafje en probeert deze wellicht op te eten. Normaal gesproken eten ze kleine visjes en andere kleine zee dieren.

Er is een onderzoek geweest waar men langs de Franse, Belgische en ook Nederlandse kust mosselen heeft verzameld die normaal ook gevangen worden voor consumptie. In élke mossel werden micro-plastics gevonden. Nog steeds een ver van je bed show?

Veranderen dus! Maar zoals ik al had verteld, veranderen kent ook heel veel hardhoofden. Mensen die het probleem niet zien, niet geloven in verandering of simpelweg niet willen veranderen. 

Op de hoofdfoto van deze blog had ik net de vraag gesteld:

‘Hoe kun je de mensen die niet openstaan voor verandering bereiken en overtuigen?’

 

Het was een vraag waar ik al langere tijd mee rondliep en eigenlijk nog steeds (tips zijn welkom!). 

Om mij heen weet iedereen wel waar ik voor sta, of ze het er nou mee eens zijn of niet. Toch krijg ik nog steeds cadeaus voor feestgelegenheden waar ik niks aan heb, een attent bloemetje in plastic folie, of de vraag van een vriendin wat ik van haar nieuwe outfit vind terwijl ik kan zien dat het van een fast-fashion winkel komt. Dan veroorzaakt een innerlijk conflict tussen de activist in mij die mijn dierbare familie en vrienden nogmaals wilt vertellen hoe het zit, en de vriend in mij die de vriendschap niet wilt verpesten door de irritante activist uit te hangen. Misschien herken je wel één van de twee types of het innerlijk conflict. Inmiddels heb ik er veel over nagedacht en met anderen over gesproken, dus hier zijn mijn 3 belangrijkste tips om ook de hardhoofden en ontkenners te overtuigen, en de wereld één persoon per keer te redden 🙂 

Wachtend op het antwoord van de spreker op de vraag ‘hoe kunnen we minder open minded mensen overtuigen om te veranderen?’ Ik kreeg hier echter geen antwoord op…

#Onderwijzen

Omdat ook ik plastic flesjes water kocht, alle plastic zakjes op de markt accepteerde en shopte bij fast-fashion ketens, en dat steeds minder ging doen naarmate ik meer te weten kwam over duurzaamheid en het milieu. Daarom ben ik ervan overtuigd dat onderwijs en kennis de sleutel is. 

Vertel daarom alles en iedereen over wat er gaande is in wereld, maar baseer dit uiteraard altijd op (wetenschappelijke)feiten. Niet-gelovers zijn het natuurlijk niet snel met je eens en stellen je soms moeilijke vragen. Wees er dus op voorbereid en heb je feitjes paraat. Wat ik persoonlijk misschien belangrijker vind is vragen terug stellen. Waarom vindt deze persoon wat hij/zij vindt? Wat vindt deze persoon ervan dat er plastic in zijn/haar bier zit? Maar houd het respectvol. Enkel wanneer je echt luistert met een open blik naar een ander zijn/haar verhaal, ben je in in de mogelijkheid iemand te overtuigen.

 

#Maak het persoonlijk

Deze is wat tricky. Zoals ik net al kort aanhaalde is het soms lastig een balans te vinden tussen irritant zijn en een verschil maken. Wat ik inmiddels mezelf heb proberen aan te leren is eerst iemand een compliment geven over bijvoorbeeld die nieuw gekochte (niet duurzame) outfit die hij/zij laat zien. Complimenten zijn nooit verkeerd, en het is natuurlijk een teken van vriendschap en goede wil 🙂 Daarna kun je vermelden dat je er echter niet achter staat. Iets als ‘Die kleur staat je heel mooi, maar ik vind het jammer dat het van de Zara komt’. 

Soms is dat genoeg en is het goed om het daarbij te laten. Soms is er ruimte voor meer uitleg. Zo kun je vragen of hij/zij weet waar de kleding vandaan komt, of kijk samen naar het label en help het te vertalen met wat achtergrondinformatie (of zoek het samen op). Vinden ze dat niet leuk om te horen? Koop dan volgende keer niet meer producten met een dergelijke achtergrond. Cest ca. Dit is een voorbeeld met een outfit, maar het kan natuurlijk met alles. 

Neem het never-ever de persoon kwalijk, dat kan je natuurlijk je vriendschap kosten. Het kan zijn dat twee personen een andere mening hebben, of dat hij/zij gewoon nog niet zoveel af wist van het onderwerp, zie #1

 

#Show the way

De LastSwab is bijvoorbeeld zo’n leuk, praktisch goed-voorbeeld-cadeautje.

Dit is mijn favoriet. Deze tip zet woorden om in daden. Er is namelijk niets zo irritant als de les gelezen worden (‘’je hebt verkeerde kleding gekocht, koop niet bij een fast-fashion store’’), en er vervolgens niks mee kunnen. Vervolg bijvoorbeeld met ‘’Maar dit is een heel tof, duurzaam merk dat je leuk zal vinden!’’ 

Deze tip werkt het beste als je de levensstijl van die persoon kan vertalen. Denkt je vriend bijvoorbeeld dat duurzame producten te duur zijn? Dan kun je erop wijzen dat goede, duurzame spullen vaak langer meegaan. Herbruikbare producten zijn natuurlijk helemaal een goede investering.

Hoe je iemand ook kan overtuigen is met cadeau’s. Altijd leuk natuurlijk! Zo heb ik bijvoorbeeld mijn moeder een keer wasmiddel van wasnootjes gegeven. Ze was namelijk heel sceptisch over natuurlijk wasmiddel. Aangezien het na mijn gift toch al in huis was, heeft ze het toch maar gebruikt. Na gebruik was ze zó positief verrast dat de kleren schoon waren dat ze alles nauwkeurig had geïnspecteerd en belde me op om verslag te doen. Ze kon haar lachen niet inhouden dat ze zo sceptisch was geweest. Kijk eens aan! Ze wast nu nog steeds met dat wasmiddel. 

De wereld redden doe je niet in je eentje. We moeten het samen doen. Dat is moeilijk, maar mogelijk. Je kunt wel je individuele impact vergroten door anderen over te halen en ook te laten Junglen 🙂 Als we alleen al één persoon kunnen overtuigen om bewustere keuzes te maken, is de impact al verdubbeld. Zo simpel is het! 

Deel dus je ervaringen en ideeën! We horen ze heel graag.

 

Let’s Jungle!

Geef een reactie