10 duurzame swimwear merken waar je blij van wordt.

Je bekijkt nu 10 duurzame swimwear merken waar je blij van wordt.

Als wij ergens fan van zijn, is dat wel rondlopen in zwembroek en bikini. Dat betekent namelijk dat de zon schijnt, strand in zicht is, of dat er gedoken wordt. Feest dus.

Om het een feest te laten blijven, kiezen we voor duurzame swimwear. Dat is belangrijk, omdat veel badstof is gemaakt van synthetische materialen zoals nylon of polyester. Dit zijn stoffen op basis van chemische stoffen en/of plastic, en niet te recyclen (in het recycle process verliest de stof zijn kwaliteit).

Gelukkig komen er steeds meer duurzame merken op de markt die werken met nieuwe, duurzame, innovatieve stoffen zoals Econyl. Dit gerecyclede nylon is gemaakt van plastic afval, zoals visnetten, vloerkleden, textielresten en industrieel plastic uit de oceaan. Deze stof kan wel oneindig worden hergebruikt. De stof leent zich perfect als materiaal voor badkleding. Zie je het ergens in een label staan (check ALTIJD een label om te weten wat je koopt!), weet je dat je goed zit.

Door te kiezen voor een duurzaam merk, kiezen we ook voor het verminderen van onnodig afval en plastic materialen, en voor eerlijke arbeidsomstandigheden (die zijn namelijk helaas niet gegarandeerd als je zomaar een badpak koopt…).

Met dit lijstje van 10 Jungle Proof merken, ben jij een echte Jungelaar in style 🙂 Ookal bestaan er nou eenmaal meer duurzame modemerken voor vrouwen, onderaan het lijstje vind je ook aanraders voor zwembroeken.

Ps. Vergeet je je niet goed in te smeren in de zon? Gebruik hier deze Reef Safe zonnebrand voor, voor het behoud van de prachtige oceaan. Wil je hier meer over leren, lees dan deze blog over de impact van zonnebrand.

AYA label

✓fair gemaakt in Istanbul

✓duurzame materialen (Econyl)

✓tijdloze ontwerpen

And God created women… Zo begint het verhaal van het prachtige label AYA, die gebaseerd is op de Griekse Mythologie. Alle ontwerpen zijn vernoemd naar Griekse godinnen. Het zijn dan ook sensuele, minimalistische ontwerpen. Nadia zelf draagt ook zo’n pracht exemplaar.

AYA label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in een kleine fabriek in Istanbul. De stukken worden gemaakt van Econyl (gerecycled nylon/visnetten). Én ze gaan verder: de hygiëne sticker is gemaakt van houtpulp en de tag van gerecycled papier. Dat vinden ze nog niet genoeg, dus wordt er ook 1% gedoneerd aan organisaties die de oceaan beschermen. 

Be a goddess and save the ocean.

Save the Wave

✓fair gemaakt op Bali

✓duurzame materialen (Econyl)

✓steunen duurzame projecten

Save the Wave is een prachtig Nederlands swim- en activewear merk dat strijdt voor een schonere oceaan. De gehele collectie is gemaakt van Econyl, onder eerlijke arbeidsomstandigheden (eerlijk loon, dubbele uitbetaling voor overuren, zorgverzekering voor hun gezin) in Bali.

De designs zijn tijdloos, wat we ook erg belangrijk vinden voor een duurzaam merk. Geen onnodig afval omdat iets ineens niet meer ‘hip’ is.

Save The Wave maakt  niet alleen mooie swimwear, maar vraagt aandacht voor het plastic afvalprobleem en doneert €5 per aankoop aan Surfrider Foundation Europe.

Augustine Amsterdam

✓fair geproduceerd

✓duurzame materialen (Econyl, gerecycled)

Lekker lokaal, houden we van. Wederom een minimalistisch, tijdloos merk en gemaakt van Econyl. Daarbij heeft Augustine Amsterdam een grote focus op transparantie en kun je zo zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Jungl Amsterdam

✓fair gemaakt in Portugal

✓duurzame materialen (Econyl)

Alleen om de naam al, moet Jungl natuurlijk in dit lijstje! Buiten dat maakt dit Amsterdamse swimwear merk alles van Econyl en onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal. 

De designs zijn vrij basic, maar in heerlijke zomerse kleuren zoals geel of lichtblauw.

All Sisters

✓fair gemaakt in Europa

✓duurzame materialen

Yas, één van Nadia’s favorite swimwear merken. Ze heeft er alleen nog geen kunnen kiezen….

All Sisters zoekt de connectie tussen mens en natuur. Naast een mooie filosofie, hebben ze ook een prachtige collectie met wat meer aparte designs (waar Nadia dus gek op is). Je moet er alleen niet te lang mee in de zon zitten, om ‘gekke’ gebruinde plekken op je huid te voorkomen… 😉 

OceanChild Swim

✓fair geproduceerd in Portugal

✓duurzame materialen

✓on demand tegen verspilling

Een prachtig, Duits merk dat on demand werkt. Daardoor geen overproductie dus. Ze werken met Econyl en de productie is in Portugal. Heb je je bikini uitgedragen, dan kun je het terugsturen zodat er weer een nieuwe bikini van gemaakt kan worden. Om het af te maken zijn ze lid van de 1% for the planet (1%van verkoop wordt gedoneerd aan duurzame projecten)

Clo stories

✓fair geproduceerd in Barcelona

✓duurzame materialen

✓omgekeerd dragen

Clo biedt een vrolijke, veelzijdige collectie die je omgekeerd kunt dragen. Zo kun je lekker mixen, fijn voor de afwisseling. Het Spaanse merk produceert ook in Spanje, en haalt materialen graag lokaal uit Spanje en Italië. Ze maken gebruik van Econyl.

Alle collecties zijn vernoemd naar sterke vrouwen die hebben gestreden voor gelijkheid.

Halla X Halla

✓duurzame materialen

✓omgekeerd te dragen

Zoek je kleur, prints en vrolijk? Dan zit je hier goed.

De designs van Halla X Halla zijn reversible waardoor je lekker kunt mixen en afwisselen. Ze zijn gemaakt van Econyl en zo niet, dan van andere gerecyclede materialen. 

Fighetti

✓duurzame materialen

✓tijdloos ontwerp

Eindelijk mannen, prachtige tijdloze en duurzame zwembroeken. Daar zijn ze dan 🙂 Fighetti viert de Italiaanse levensstijl met klassieke ontwerpen van hoge kwaliteit. Met oog op comfort hebben ze broeken gemaakt die je niet meer uittrekt. Zo uit de zee naar je lunch afspraak dus.

Zwembroeken zijn gemaakt van Econyl. 

The Redfeet Brothers

✓duurzame materialen

✓CO2 neutraal

Gemaakt door drie Nederlandse broers, met een droom om positieve impact te maken met hun zwembroeken. 

The Redfeet Brothers maken lekkere funky broeken die zijn geïnspireerd op de 70’s. Een zwembroek is gemaakt van Repreve stof, en dus van 11 plastic flessen per broek. Door middel van een Life Cycle Assessment hebben ze berekend hoeveel impact en uitstoot een zwembroek heeft. Om CO2 neutraal te zijn, compenseren ze hun uitstoot met bomen planten via de organisatie Trees For All.

Oké nog ééntje dan

Patagonia

✓duurzame materialen

✓Worn Wear initiatief

✓levenslange garantie

Omdat welke outdoor activiteit je ook kiest, je dit merk moet kennen. 

Patagonia maakt hoogkwalitatieve outdoor kleding (en dus ook zwemkleding) met een sterke inzet voor een groene planeet. Patagonia houdt het niet bij mooie woorden of verkoop van kleding, ze voeren daadwerkelijk actie. Één van de initiatieven die ze hebben opgezet is Worn Wear. Patagonia kleding die nog in goede staat is, maar waar je op bent uitgekeken, kun je terugsturen. Jij krijgt hiervoor credit die je kunt uitgeven bij Patagonia, en de kleding wordt opnieuw aangeboden via dit platform.

…Of het naaktstrand?

Succes met kiezen! Let wel, geen enkel badpak of zwembroek is 100% duurzaam. Er is altijd een vorm van impact tijdens productie of transport. Ook met het gebruik van de duurzame Econyl stof blijf je afval houden. Deze stof is gemaakt van oude visnetten, tapijten en ander plastic afval. Dat betekend dat ook hier microplastics vanaf komen tijdens het wassen. We raden je daarom aan om badkleding met de hand uit te wassen. Zo blijft je pak trouwens ook het langst mooi. De winst zit ‘m in het opschonen van de oceaan door visnetten te vissen en afval te minderen door dit een nieuw leven te geven.

Vind je dat nog niet genoeg, kun je altijd nog het naaktstrand bezoeken 🙂

Ps. Vergeet je je niet goed in te smeren in de zon? Gebruik hier deze Reef Safe zonnebrand voor, voor het behoud van de prachtige oceaan. Wil je hier meer over leren, lees dan deze blog over de impact van zonnebrand.

Amazinc! Zonnebrandcreme 150 ml, Splash! Aftesun 150 ml. Mineral Sunshield

Andere duurzame merken

 • FIlippa K
 • Bower
 • Ayla
 • Faithfull
 • Alohas
 • Casa Raki
 • Rita Row
 • Hunza G
 • Anekdot
 • Reformation
 • Underprotection
 • The Nude label
 • Julienne
 • Youswim
 • Matteau
 • Woodlike Ocean
 • Okay Pretty
 • Baiia
 • LUZ collections
 • Batoko
 • Dedicated

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie