Wat Is Oxybenzone En Waarom Gaat Dat Jou Wat Aan

Je bekijkt nu Wat Is Oxybenzone En Waarom Gaat Dat Jou Wat Aan

Om maar met de deur in huis te vallen, Oxybenzone is een smerig goedje dat schadelijk is voor het leven in zee, koraal en eigenlijk gewoon natuur in het algemeen. Je zou zeggen dat het dom is om onze eigen leefomgeving, speeltuinen, bergen en oceanen te vergiftigen, maar toch zit het in vrijwel iedere zonnebrandcrème verwerkt…Samen met nog meer schadelijke, chemische stofjes. In deze blog leggen we uit wat Oxybenzone precies is, wat het doet, en hoe je er vanaf komt.

Oxybenzone is een chemische verbinding en de meest gebruikte chemische UV filter in de zonnebrandcrèmes van vandaag de dag. Volgens de EWG (de Environmental Working Group) zit het in wel 80% van alle chemische zonnebrandcrèmes en daarnaast zijn er schattingen die aangeven dat het bij 96% van de Amerikaanse bevolking wordt aangetroffen! De EWG bekroont Oxybenzone met een 8 op schaal van 10 op het gebied van giftigheid. Oftewel: Oxybenzone is één van de meest giftige ingrediënten die gevonden worden in de cosmetische industrie. Gatver! Denk je nu dat dit het was… Ga even zitten, er komt nog wat…

Er is nog meer

Oxybenzone behoort tot de groep chemicaliën die menselijke hormonen nabootst. Daarbij wordt Oxybenzone steeds vaker gelinkt aan verschillende problemen; zoals vervroegde pubertijd, slecht sperma en hormoongerelateerde kankers. Als het niet goed is voor ons lichaam, kun je begrijpen dat het ook invloed heeft op de natuur. We sprayen wat in het rond met de zonnebrand en lopen, vers ingesmeerd, zo de zee in waar het deels van ons  af spoelt. 

Links zie je gezond koraal, recht gebleekt koraal. Beiden foto’s zijn van het Great Barrier Reef in Australië

En ja, het klopt, Oxybenzone is zeer giftig als het in aanraking komt met het leven in de oceaan en de natuur in het algemeen. Zo veroorzaakt het koraalverbleking en zelf het afsterven van koraal. En koraal is en blijft belangrijk voor het hele ecosysteem (en dus ook voor ons)! Wetenschappers hebben ontdekt dat één druppel Oxybenzone invloed heeft op koraal uitgespreid over een gebied ter grootte van wel 6 olympische zwembaden. Dit is een wereldwijd probleem als je je bedenkt dat er op populaire badplaatsen wel 1500 ton zonnebrand de oceaan in vloeit. 

 

Dat gebeurt niet alleen omdat de Oxybenzone van je afspoelt (zo’n 25% wast van je af binnen 20 minuten na het opsmeren), maar het trekt ook in je huid, en dus je lichaam. Er is namelijk al Oxybenzone in urine gevonden binnen 30 minuten na het opsmeren. De chemicaliën vloeien makkelijk door alle waterfilters heen, en belanden zo dus in de oceaan waar het, het zeeleven beschadigd. Ook is er een geval bekend waarbij een moeder dolfijn de Oxybenzone door heeft gegeven aan haar baby via moedermelk. En moeders opgelet! Want dat geldt ook voor mensen… 

Niet-zo-eco nano deeltjes van zware metalen

Een huidige trend binnen reguliere zonbescherming is het omvormen van zinc oxide en titanium oxide (twee UV filters) naar NANO deeltjes. Hierdoor wordt er langdurige en kleurloze zonnebrand gemaakt. NANO deeltjes zijn heel klein (1000x kleiner dan een huidcel) en ook al zijn ze dezelfde mineralen, de NANO deeltjes werken totaal anders dan dezelfde mineralen in ‘normale’ grootte. Door het kleine formaat zijn NANO bedekte titanium dioxide en zinc oxide potentiële gevaren voor de gezondheid van ons mensen en de natuur. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, waar ik je nu niet mee zal vermoeien. 

 

Want tijd voor iets positievers. Er is namelijk zonnebrand zonder al deze troep en gekkigheid. Wij zijn heel blij dat we die kunnen aanbieden op onze webshop. Het gaat in dit geval om de Amazinc! zonnebrand. 

 

De oplettende etiket-lezer zal zien dat er in deze zonnebrand zinc oxide is verwerkt. Dat klopt! Het gaat in dit geval om zinc oxide van normaal formaat en daar is geen bewijs voor dat het schade toebrengt aan vissen, ander zeeleven of het koraal. NON nano Zinc oxide is de werkende UV filter in de AmaZinc! zonnebrand (snap je nu de naam? 🙂  ).

Plasticvrij verpakt – chemicaliën vrije inhoud

In veel reguliere zonnebrandcrèmes, maar ook andere cosmetische producten, worden minerale oliën gebruikt (een destillaat, een bijproduct van aardolie). Dit wordt gebruikt als conserveringsmiddel, ook wel beter bekend als parabenen. Deze verbindingsstof is vrij ingewikkeld, en ook nog niet goed onderzocht. Wel vinden wij dat aardolie, of een bijproduct hiervan, niet per se op onze huid thuis hoort. 

Aardolie op je gezicht smeren. Zou jij het doen?

Wij Junglen vol passie naar een schone en mooie wereld met gezonde oceanen. De mensen van Amazinc! doen met ons mee. Waarom? Nou simpel! Oceanen bedekken ⅔ van onze mooie aarde. Ze voorzien miljoenen mensen en dieren van eten en levensonderhoud. Beter nog, ze houden het hele milieu in balans. Wetenschappers hebben ontdekt dat oceanen veel CO2 opnemen, iets waarvan wij mensen teveel van produceren.De oceanen  leveren ons dus een giga dienst! Koralen worden niet voor niets het regenwoud van de zee genoemd. Koralen zijn zó belangrijk. Ook al bedekken ze maar 1% van de zeebodem, ze bieden een thuis voor meer dan 25% van het zeeleven! En ook koraal neemt CO2 op. Dat laat je toch niet verbleken en doodgaan door jouw zonnebrand?!

Wij willen daar niet aan mee doen, en Junglen naar een mooie schone wereld met een zonnebrand zonder gekke chemicaliën, zoals Oxybenzone. Daarom kiezen we voor de fijne zonnebrand van Amazinc! Jungle mee en kijk snel op de webshop.

Geef een reactie