Zelf makkelijk wasmiddel maken binnen 5 minuten

Je bekijkt nu Zelf makkelijk wasmiddel maken binnen 5 minuten
  • Berichtcategorie:Blog / DIY
  • Bericht reacties:2 Reacties

Nooit gedacht, maar zelf wasmiddel maken is echt het makkelijkste wat er is. En het is heel goedkoop. En het is veel beter voor je huid en de wereld. Het enige wat je moet doen is 5 minuten in de keuken aan de slag.

First things first. Waarom wil je zelf je wasmiddel maken? Nou omdat het veel gezonder is bijvoorbeeld en het een berg aan plastic flessen scheelt. Bij gezondheid denken we vaak aan wat we binnenkrijgen, zoals door onze voeding. Maar wist je dat we ook vanalles binnenkrijgen via wasmiddel? Wasmiddel gaat in je kleding zitten. De kleding draag je op je huid en zo komt er vanalles ons lichaam binnen. Heb je wel eens last van huidirritaties of eczeem? Kijk dan eens goed naar de ingrediëntenlijst van je wasmiddel. Je ziet dan wellicht een lijst met chemische troep die jij dus elke dag op je huid ‘smeert’. 

Hetzelfde geldt voor onze planeet. Want al die chemische troep blijft uiteindelijk ook achter in ons water, waar het schade kan toedoen aan het milieu. Wat zit er dan zoal in ‘reguliere’ wasmiddel?

Oppervlakte actieve stof

Een oppervlakte actieve stof zit in zeep en zorgt ervoor dat water makkelijker je was in kan trekken. De zeep kan van natuurlijke olie gemaakt zijn, maar kan ook van aardolie gemaakt zijn, of gewoon heel chemisch. Mag jij raden welke meestal in het wasmiddel zit… (leer nog meer over zeep in de blog ‘hoe zeep werkt’)

Bleekmiddel

Hoef ik denk ik weinig uitleg bij te geven. Goor spul waar je meestal je wc mee schoonmaakt en dan voorzichtig bent dat het niet op je handen komt. Maar het zit dus wel vaak in wasmiddel wat zo dus weer op je huid terecht komt.

Optische witmakers

Optische witmakers zijn bedoeld om op je kleding te blijven en je witte kleding witter te laten lijken. Het is niet biologisch afbreekbaar en hoopt zich op in onze wateren, waar het het leven daar kan vergiftigen. Bah.

Parfum

De geur van net gewassen beddengoed. Hmmmmmm, heerlijk. Dat komt waarschijnlijk door de toegevoegde parfum. Maar waar de parfum dan uit bestaat wordt er vaak niet bij vermeld. Dat komt omdat parfum een beschermd ingrediënt is, waardoor fabrikanten die informatie niet hoeven prijs te geven. Het kan bestaan uit 1 ingrediënt, maar ook uit tientallen of honderden waar jij helemaal niet van op de hoogte bent en die stuk voor stuk potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld je hormoonhuishouding of de natuur. Parfum is dan ook vaak een grote veroorzaker van huidirritaties.

Conserveringsmiddelen en kleurstoffen

Wasmiddel van een paar euro is niet van nature blauw door mooie bloemetjes. Dat zou naïef zijn. In wasmiddel zitten conserveringsmiddelen en kleurstoffen, ook weer opgebouwd uit chemische ingrediënten. 

 

Ik was dus vrij snel overtuigd na deze informatie dat ik geen chemische wasmiddel meer wilde en stapte over naar een natuurlijke variant gebaseerd op wasnootjes. Wasnootjes zijn nootjes van de zogenaamde ‘zeepnotenboom’, de Sapindus Mukorossi. In deze nootjes zit saponine, wat als zeep fungeert en gaat schuimen in de was. Werkte prima, maar de vloeibare variant hiervan is toch een stuk duurder dan ‘reguliere’ vloeibare wasmiddel.

 

En wat blijkt? Zelf vloeibare, natuurlijke wasmiddel maken is echt easy peasy! Het is heel goedkoop en, ook niet onbelangrijk: het werkt prima. Ik ben stiekem iemand van gemak, en maak dus in één keer een hoeveelheid van 5 liter. Kunnen we weer even vooruit!

Wat heb je nodig?

  • 80 gram natuurlijke zeep. Ik gebruik graag Aleppo zeep, gebaseerd op laurier. Je kunt ook Marseille zeep gebruiken, gebaseerd op olijven. Let er in dit geval wel op dat je pure marseille zeep koopt. Tegenwoordig zit er vaak palmolie die niet duurzaam verkregen is, in verwerkt. Daarnaast doe ik er altijd de restjes handzeep bij van onze zeepbarren (die zijn namelijk ook helemaal natuurlijk).
  • 5 liter water
  • Optioneel: ongeveer 60 druppels etherische olie voor een lekker geurende was (kan natuurlijk meer als je een sterkere geur wilt). Let op! Etherische olie van citroen heeft een blekend effect.
  • Optioneel: 80 gram Baking soda voor witte was. Let op! Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor baking soda en kunnen huiduitslag krijgen. Let op! Hele oude wasmachines hebben soms nog aluminium onderdelen, die kunnen niet tegen soda.
  • Een grote pan waar 5 liter in past.
  • Een rasp (als je die niet hebt een scherp mes, maar dat kost wat meer tijd).
  • Een pot / fles / bak / iets anders om het middel in te bewaren.

 

Wat ga je doen?

  1. Rasp 80 gram natuurlijke zeep.

2. Verwarm 1 liter water in de pan en laat de zeep helemaal oplossen in dit water.

  1. Indien je wasmiddel maakt voor witte was, voeg je nu de baking soda toe.
  2. Voeg nog 4 liter heet water toe en roer goed door.
Volgende keer toch een nog grotere pan…
  1. Laat het goedje afkoelen. Zelf laat ik het altijd een nachtje staan.
  2. Indien je je wasmiddel een geurtje wilt geven, kun je nu naar wens etherische olie toevoegen en roer goed door. Je doet dit dus op koud wasmiddel. Doe je dit terwijl het wasmiddel nog warm is, dan vervliegt gelijk de geur. Je kunt ook een paar drupjes olie in het wasbakje doen in de wasmachine, wanneer je deze aan zet.
  3. Verdeel het wasmiddel over de flessen.

Tips

  • Per wasbeurt gebruik je de normale hoeveelheid wasmiddel die je anders ook zou gebruiken. 
  • Even schudden voor gebruik. Als je zeep hebt gebruikt waar palmolie in verwerkt zit, kan het een gel-achtige substantie worden. Heb je net als ik aleppo zeep gebruikt, blijft het vloeibaar, omdat hier geen palmolie in verwerkt zit.
  • Doe het wasmiddel in een wasbol in de trommel, in plaats van in het wasmiddel-laadje. De reden hiervan heeft te maken met hoe goed het wasmiddel je was bereikt. Ik ben het fijne ervan vergeten, maar het schijnt beter te werken. 
  • Wasverzachter is in principe niet nodig. Wil je toch een (natuurlijke) verzachter? Gebruik dan geïnfuseerde azijn. Dit heeft een blekende werking, dus gebruik dit alleen met witte was. Azijn werkt water verzachtend en is goed tegen kalkaanslag voor je wasmachine.

 

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sonja

    Krijg direct zin om zelf aan de slag te gaan. Ik ga er morgen direct mee beginnen.

    1. admin

      Leuk! We horen graag hoe het is gegaan

Geef een reactie