Hoe zeep werkt

Je bekijkt nu Hoe zeep werkt
Solid Schampoo bar

De kennis achter het heerlijk ruikende blok

De zeep barren uit onze webshop zijn meer dan alleen een lekker ruikend blok. Ze maken ook nog eens goed schoon. En dat met alleen natuurlijke ingrediënten. Hoe werkt dat precies? 

Een klein lesje scheikunde.

Zeep, water en olie zijn opgebouwd uit moleculen. Sommige moleculen zijn hydrofiel. Vrij vertaald: ze houden van water, ze worden aangetrokken door water. Andere moleculen zijn juist hydrofoob. Deze moleculen zijn ‘bang’ van water, worden afgestoten door water.

 Zeep heeft twee eigenschappen nodig. Namelijk mixen met water, hydrofiele moleculen, en mixen met olie, hydrofobe moleculen. We weten allemaal dat water en olie niet met elkaar mixen. Zo mixen ook hydrofiele en hydrofobe moleculen niet met elkaar. 

Er zijn nog twee woorden die we even moeten leren voor deze zeep-les. Polair en apolair. Dit zijn verbindingen. Polaire verbindingen kunnen ontbinden in water, apolaire verbindingen kunnen dat niet.

Het meeste vuil is vettig of op oliebasis en zijn apolair. Het kan dus niet ontbinden, ofwel verwijderd worden met enkel water. Daar heb je zeep voor nodig. Zeep kan namelijk het water en het vet/de olie mixen. 

Dat komt omdat een zeepmolecuul twee verschillende eindes heeft. Een hydrofiele kop (polair) dat bindt met water en een hydrofobe staart (apolair) dat bindt met vet/olie.

 

Wanneer viezigheid of olie wordt gemixt met een sopje, vormen de zeepmoleculen zich tot kleine clustertjes ‘micellen’ .

 

 

Het hydrofiele deel van de zeepmolecuul (weet je nog, die van water houdt), plakt aan het water en wijst naar buiten, en vormt zo de buitenste laag van de micelle.

Het hydrofobe deel (die van vet en olie houdt), plakt aan de olie. Het vangt de olie als het ware in het midden, waar het geen contact kan krijgen met het water. Met de olie veilig in het midden, lost de micelle op in het water. Op die manier spoel je vettigheid en viezigheid mee met het sopje. Anders verwoord: de zeep bindt zich aan vettigheid of viezigheid door de I love fat kant, maar maakt het dan kapot door het vet juist het water in te trekken door de I love water kant.

Snap je m nog? Zeep is dus de tussenpersoon om water en vet aan elkaar te binden, zodat je ze gezamelijk weg kan spoelen. 

Warm vs. koud water.

Waarom is het dan gemakkelijker om af te wassen met heet of warm water, in vergelijking met koud water? Dat is omdat de hitte van het water helpt om de vettigheid te laten smelten, waardoor het makkelijker hecht aan de hydrofobe kant van het zeepmolecuul. Daardoor kun je het makkelijker wegspoelen. 

Zeep is een natuurlijke oppervlakte-actieve stof. Een oppervlakte-actieve stof is een substantie die de spanning van een vloeistof afbreekt. Het oppervlakte van water heeft bijvoorbeeld een ‘spanning’, een soort elastisch laagje. Daardoor kunnen druppels ontstaan. Zeep breekt die spanning door de oppervlakte-actieve stof, en de druppels gaan kapot.

Zo goed als alle schoonmaak producten bevatten een oppervlakte-actieve stof. Ze breken dus het water, of verlagen in ieder geval de spanning. Dat is handig, want zo maken ze de watermoleculen ‘gladder’. Daardoor blijven ze minder aan elkaar plakken, maar hechten ze beter aan aan viezigheid. Door dus de hydrofiele en hydrofobe eigenschappen van de zeep. Fijn dus, tijdens het schoonmaken!

Natuurlijke zeep is van zichzelf al een oppervlakte-actieve stof. Het heeft dus van zichzelf schoonmaak-eigenschappen en heeft geen synthetische toevoegingen nodig. Ook niet voor heerlijke schuim. Fijn voor je huid én de natuur.

 

Mocht je ook willen weten waarom je handen wassen met zeep helpt tegen de verspreiding van virussen, lees dan deze blog.

 

In onze webshop kun je drie verschillende zepen vinden, met alle drie karakteristieke eigenschappen. De Rose Shea Clay Bar is extra voedend voor een droge huid, de Aloe Aloe Aloe Bar loaded met Aloe Vera en een diepreinigende Bamboo Charcoal Bar

Zeep-bar drieluik
100% biologische Zeep-bar 

 

Disclamer: Wij schrijven geen officiële wetenschappelijke artikelen. Wel proberen we je van informatie te voorzien op een begrijpelijke manier. Daarvoor lezen we eerst zelf een heleboel, zoeken vanalles uit en delen dit graag.

Geef een reactie