Gooi nu je deo spuitbus weg! En dit is het alternatief.

Je bekijkt nu Gooi nu je deo spuitbus weg! En dit is het alternatief.

Afgelopen week was ik bij een training van Tony Robbins. Hij geeft bijzonder inspirerende lessen over hoe je je eigen (droom) leven kunt vormgeven en bereiken (ik hoor jullie gelijk al denken: wat heeft dit met deo te maken?!….hold on my friends). Het begint allemaal bij het lichaam. Hier moet je goed voor zorgen en waarom dat is, werd uitgelegd in deze simpele metafoor:

‘’Alle kennis van de wereld heb je bij de hand: op je telefoon. Je telefoon brengt je alles wat je wilt weten met een paar klikken. Maar je hebt er niks aan als ‘ie leeg is’’. 

Je lichaam is je basis. Je kunt veel minder genieten van succes, geld of een relatie als je gezondheid slecht is. Tijdens de training hebben we het uiteraard een tijd over voeding en beweging gehad, maar ineens werd er streng gesommeerd nú naar de badkamer te lopen en, jawel, je deodorant weg te gooien! Direct! 

Er werd hier gerefereerd naar ‘commerciële’ deodorant, uit een spuitbus of roller en diens potentiële negatieve ingrediënten. Ik was hier gelukkig al van op de hoogte door mijn vriendin Aukje, de maakster van NatuurlijkeDeo. (Die wij daarom ook met veel overtuiging verkopen in onze webshop)

Waarom ik nooit meer de spuitbus deo zal gebruiken.

Ik merk dat ik de neiging heb om ‘normale deo’ te schrijven. Onzin natuurlijk. Er is niets normaals aan en natuurlijke deo zou het nieuwe normaal moeten zijn. 

In de meeste (commerciële) deodorants zitten aluminium-gebaseerde toevoegingen die de poriën in je oksels blokkeren. Dat klinkt prettig, omdat we dan niet meer (kunnen) zweten. Echter is zweten een zeer belangrijk natuurlijk proces om afvalstoffen te kunnen afvoeren. Lukt dit niet, dan hopen de afvalstoffen zich elders in je lichaam op. 

Buiten aluminium, zitten er nog meer enge stoffen in de deodorant. Ik kom hier zo op terug, eerst nog een ander belangrijk punt.

De link met borstkanker.

Yep… Er is een verband gevonden tussen deodorant en borstkanker. Aukje legt dit op haar blog uit.

‘’Het Zwitserse kanker instituut heeft een onderzoek *1 gedaan dat aantoont dat bij langdurig en dagelijkse gebruik van aluminium, dit niet alleen geabsorbeerd wordt door je lichaam, maar dat het zich ook kan vastzetten in je borstweefsel en zich daar kan ophopen. Er zijn in dit onderzoek testen gedaan waarbij muizen langdurig werden blootgesteld aan aluminium in de vorm waarin het in deodorant voorkomt. Ongelofelijk, maar bij alle muizen zagen de onderzoekers binnen enkele maanden tumoren ontstaan.

In een ander onderzoek*2 uit Italië werd bij vrouwen met borstkanker een flink grotere hoeveelheid aluminium aangetroffen in het borstweefsel in vergelijking met gezonde vrouwen. Hieruit kwam ook naar voren dat aluminium wordt opgenomen door het lichaam en dat de opbouw van aluminium in borstweefsel een risico vormt voor ontstekingen in borstcellen bij borstkanker.’’

Ondanks dat borstkanker vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, blijft het principe voor beide sexen hetzelfde: aluminium en afvalstoffen hopen zich op in je lichaam. De aluminium in de deodorant, ook wel aluminiumchlorohydrate genoemd, wordt naast borstkanker ook gelinkt aan het ontwikkelen van Alzheimer en het aantasten van zenuwcellen.

Hier moet bij gezegd worden dat er nog veel meer onderzoek nodig om dit verband helemaal dicht te tikken. Dat is een ingewikkelde lobby tussen onderzoeken en belanghebbenden van commerciële deodorant.

*1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5095782/

*2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23916117/

Welke ingrediënten moet je nog meer vermijden?

Naast aluminium zitten er nog een hoop andere, rare goedjes in vele deo´s. Heb je wel eens de ingrediënten van je deo fles gelezen? Ja? En herkende je wat, behalve misschien ‘aqua’? 

Note: ook de volgende informatie komt van de blog van NatuurlijkeDeo van Aukje.Ze is een wandelende encyclopedie wat betreft dit onderwerp.

Hormoon verstorend effect

Parabenen (ethylhexyglycerin): dit wordt toegevoegd als conserveringsmiddel. Parabenen imiteren oestrogeen en kunnen een hormoonverstorend effect hebben

Uitdrogen van de huid

Aqua: water dus. Heeft een uitdrogende werking op de huid, hoe contrasterend het ook klinkt.

Alcohol: ook zo’n uitdroger.

Siliconen (cyclopentasiloxane en dimenticone): Dit wordt vaak toegevoegd om het product gladder en zachter te maken. Dit verstopt echter de poriën en drogen de huid uit.

Immuunsysteem aantasten

BHT (butylhydroxytolueen): wordt vaak toegevoegd als anti-oxidant. Het gaat de verkleuring van het product tegen, maar kan in de tussentijd je immuunsysteem aantasten.

Irritatie

Parfum: last but not least. Deo moet natuurlijk wel lekker ruiken. Het woord ‘parfum’ is eigenlijk een verzamelnaam voor heel veel verschillende chemische ingrediënten. Veel daarvan zijn niet getest op veiligheid. Parfum wordt vaak gelinkt aan huidirritaties, jeuk, eczeem of allergieën.

Het alternatief.

Vaak horen we het tegengeluid; ‘ah, maar zo’n klein beetje deo maakt toch niet uit?!’ Als je je bedenkt dat de meeste mensen elke dag, soms meermaals, deo gebruiken stapelt dit zich al snel op (zeker in combinatie met andere schadelijke cosmetica). 

Voor mijzelf was de keuze vrij snel duidelijk. Vooral ook toen ik de informatie kreeg over de stoffen in deo, wilde ik het risico niet meer nemen. Zeker niet als er een beter en prettiger alternatief bestaat!

En nee, dat is niet ‘nooit meer deo gebruiken’! Ik ben overgestapt naar NatuurlijkeDeo en ben helemaal fan! Het is tot dusver de beste en prettigste natuurlijke deodorant die ik heb gevonden.

NatuurlijkeDeo bestaat uit een korte lijst natuurlijke ingrediënten:

biologische kokosolie, biologische shea butter, baking soda, biologische maizena, bijenwas en vitamine E.

De NatuurlijkeDeo neemt vocht op, dus je hoeft niet bang te zijn voor grote zweetplekken. De NatuurlijkeDeo werkt namelijk op zo’n manier dat het vocht opneemt buiten je lichaam. Geen afgesloten oksels dus, je lichaam kan gewoon zijn werk doen. Ook absorbeert het geurtjes, in plaats van de geurtjes te verbloemen met parfum. 

Elke ochtend smeer ik de deodorant crème met een vinger op een schone oksel. Dit houdt mij een dag lang fris. In het begin merkte ik dat het een beetje gek voelde. Achteraf gezien was dit mijn lichaam die haar eigen balans terug vond. Ik heb de eerste drie dagen veel gezweet, maar dat nam daarna direct af. Dit werkt voor iedereen anders.

Nou, dus ren naar je badkamer en gooi je oude deo weg! Hier vind je een linkje naar het natuurlijke alternatief. En ohja, hij is ook plasticvrij 🙂

100% natuurlijke deodorant vier geuren vegan

Ook leuk, maar van je oude deo potje, een sfeervolle kaars met de To Jungle Kaarsenkit .

Geef een reactie