Jungle kaarsen maken in 10 stappen

Je bekijkt nu Jungle kaarsen maken in 10 stappen

Als het buiten donker wordt is het heerlijk om kaarsen te branden in huis, dit brengt instant gezelligheid. Nog leuker wordt het natuurlijk als je deze kaarsen zelf kan maken. Met een oud potje en de To Jungle Kaarsen Kit heb je alles in huis wat nodig is om de sfeer te verhogen tijdens de donkere dagen. Jungle mee en hergebruik jouw oude potjes, schelpen, bakjes, plantenpotjes of iets anders dat je nog hebt liggen om mooie kaarsen mee te maken. Dat is lekker duurzaam (want hergebruik) en met de To Jungle Kaarsen Kit is het heel makkelijk om die oude potjes om te toveren tot een ware sfeerbom. Je maakt dan gebruik van 100% natuurlijke bijenwas om de kaarsen te maken en hieronder lees je waarom.

Bijenwaskaarsen zijn een gezondere optie. Dat komt vooral omdat overgroot deel van de kaarsen paraffine kaarsen zijn. Paraffine is een restproduct uit de petrochemische industrie en is, jawel, heel ongezond. Bij het branden van paraffine kaarsen komt benzeen, zink, lood en andere synthetische materialen vrij. Men kan last krijgen van allergieën en luchtwegproblemen (denk aan meer last van Astma, COPD of longontsteking). Dit gebeurt bij veelvuldig branden van kaarsen en al helemaal in een slecht geventileerde kamer met de ramen dicht (wat meestal zo is in de winter). Er zijn eigenlijk geen voordelen aan paraffine kaarsen te koppelen, behalve dat het vaak de goedkoopste optie is. Een gezonder, duurzamer en natuurlijk alternatief om kaarsen te maken is dus bijenwas. 

Bijenwas (officieel: Cera Alba) wordt al eeuwenlang gebruikt voor van alles en nog wat. Het is een bijzonder goedje. Zo bevat het onder andere vitamine A (hydraterend) en heeft het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast werd het vroeger bijvoorbeeld ook gebruikt bij het vullen van gaatjes in tanden, het dichten van gaten in lekke schepen of voor de verzorging van huid en haar.

Honingraat bij kaarsenkit

Bijenwas wordt gemaakt door de honingbij, dit is een prachtig, ingenieus en intensief werkje. Bijen beschikken over zogeheten ‘wasklieren’. Dit zijn klieren aan de achterzijde van het bijenlijf die een onderdeel van de bijenwas produceren. Hier worden kleine wasplaatjes afgescheiden en met behulp van de poten worden deze vervolgens naar de monddelen (kaken) gebracht. De honingbij vermengt het wasplaatje met speeksel en kneedt het voor het maken van het raat. Het raat wordt gebruikt om stuifmeel in op te slaan of dient als kraamkamer. 

Imkers vervangen de raten regelmatig. Dit om ziektes in de kas te voorkomen en zonlicht door te kunnen laten. Een oude raat kan namelijk ‘verstoppen’ door het achterlaten van poppenhuiden van de larven en daarom is het weghalen van de raten niet zielig voor de bijen, maar juist gezond. De vraag of het ‘zielig’ zou zijn heb ik eens voorgelegd aan Elizabeth van Stichting Natuur Bij. Zij wist mij uit te leggen dat bijen harde werkers zijn en ook graag wíllen werken. Als ze niet kunnen werken en bouwen, worden de bijen zelfs ongelukkig. Belangrijk is natuurlijk wel dat er geen roofbouw gepleegd wordt door te veel weg te nemen!

imker to jungle kaarsenkit

Goed, de imkers gaan ‘oogsten’. Dit doen ze door met een heet mes de raten los te snijden. In een smeltproces worden honing en de bijenwas gemakkelijk van elkaar gescheiden. De bijenwas stolt vervolgens weer en voila!

To jungle kaarsen kit verpakking

 

Nu is het tijd voor ons om aan de slag te gaan met dit mooie natuurlijke product. Wat heb je nodig?

  • De To Jungle Kaarsen Kit (bevat 100% natuurlijke bijenwas pellets, een houten lont, herbruikbare voet voor lont en een complete instructie)
  • Een oud potje/bakje/schelp of iets anders om je kaars in te maken. LET OP dat deze niet licht ontvlambaar is of kan smelten. 
  • Een hittebestendig schaaltje om de was in te smelten.
  • Oven (of pan met water, als je au-bain-marie gaat smelten)
  • Schaar

Optioneel:

  • 20 druppels etherische olie naar keus.
  • Versiersels

Hoeveel bijenwas je nodig hebt, hangt af van het potje. Gebruik 1,5 keer de hoeveelheid bijenwas pellets die past in het potje dat je gaat gebruiken. Deze pellets slinken als ze smelten. 

Aan de slag! 

 

1- Verwarm de oven voor op 90 graden celsius.

2- Doe je bijenwas pellets in een ovenbestendig schaaltje. Wanneer de oven is voorgewarmd, plaats je dit schaaltje met de bijenwas in de oven om te laten smelten. Afhankelijk van de hoeveelheid, duurt dit al gauw 30 minuten. (Je kunt er ook voor kiezen de bijenwas au-bain-marie te smelten. Ben je niet bekend met deze methode? Zoek het even op alvorens te beginnen.)

3- Maak ondertussen het potje/schaaltje waarin je de kaars wilt maken goed schoon en droog.

4- Plaats 5-10 minuten voordat de bijenwas volledig gesmolten is ook jouw kaarsenpotje in de oven. Hierdoor wordt deze handwarm en koelt de bijenwas straks geleidelijker af. Dit heeft als voordeel dat er minder snel luchtbellen ontstaan in jouw kaars en je een beter resultaat krijgt. 

5-  Klem ondertussen 2 houten lonten in het voetje. 

6- Wanneer de bijenwas in de oven helemaal gesmolten en volledig vloeibaar is, haal je het voorzichtig uit de oven samen met jouw kaarsenpotje. Plaats de lonten in het midden van het potje.

LET OP, je moet nu snel handelen en niet morsen 🙂 

7- Indien gewenst, kun je nu de etherische olie toevoegen aan de vloeibare bijenwas voor een geurkaars.

8- Giet de gesmolten was in het handwarme potje/schaaltje.

9- Wanneer de bijenwas helemaal gestold is, is de kaars klaar. Hoe lang dit duurt hangt af per kaars, maar ga uit van ongeveer 5uur. Je kunt nu het potje/schaaltje versieren naar gelang. 

10- Knip als allerlaatste de lont 0,5 cm boven de kaars af. Hierdoor brandt hij het mooist en met een korte lont voorkom je walmen. 

 

Mocht er nog bijenwas achterblijven in het ovenschaaltje, kun je dit met een lepel eruit schrapen en weggooien (of bewaren voor een volgende kaars). Daarna kun je het allerlaatste beetje met heet water weer schoon maken. 

Wanneer de kaars is opgebrand, kun je het lont voetje ontdoen van de restanten was (kokend water helpt). Dit voetje kun je keer op keer gebruiken voor een volgende kaars. Losse ingrediënten kun je vinden door te klikken op: lontvoetje , houten lonten , pure bijenwas.

Veel plezier! En vergeet niet je resultaat te delen met #JungleMee en @To_Jungle

Geef een reactie