Een kledingruil, dat doe je zo!

Je bekijkt nu Een kledingruil, dat doe je zo!

Deze maand organiseren we een kleding swap en we hebben daar zo’n zin in!

Heb jij je al ingeschreven? De link naar het formulier vind je beneden deze blog. (of klik alvast hier)

Wat is een kleding ruil?

Een kledingruil is overgewaaid uit Amerika, the clothing swap. Het woord verklapt natuurlijk al veel. Een kledingruil is een evenement waar je kleding kunt ruilen. Je neemt zelf vanalles mee naar het event en je kunt daarna zelf kleding kiezen uit de meegebrachte items van andere deelnemers. Swaps zijn er in alle soorten en maten: van kleine eventjes tussen vriendinnen, tot baby kleertjes, speelgoed, voor mannen, vrouwen of juist gemixt. Ook de ruil methodes willen nog wel eens verschillen. Soms kun je onbeperkt kleding mee terug nemen, soms alleen het aantal stukken dat je zelf hebt ingebracht, en soms moet je bij betalen. Lees van te voren dus goed te voorwaarden, zodat je nooit voor een verrassing komt te staan.

Kledingruil

Waarom kleding ruilen?

Hoe vaak heb jij kleding gekocht dat achteraf een miskoop bleek. Hoeveel items heb je in je kast hangen die je eigenlijk nooit meer draagt? Schaam je niet… we kennen het allemaal. Soms heb je nou eenmaal een andere maat gekregen of past iets toch niet bij je stijl. Of je een item nu vaak hebt gedragen of als het labeltje er nog aan hangt, swappen is altijd een goed idee. Je verlengt daarmee de levensduur van kleding, voorkomt dat het op de afvalberg belandt en voorkomt wellicht ook dat je nieuwe items gaat kopen (–> wat weer materialen, water, uitstoot, transport, chemicaliën en nog veel meer scheelt).

Het duurzame aspect moge duidelijk zijn. Daarnaast zijn kledingruils ook gewoon ontzettend leuk en is het dé mogelijkheid om andere stijlen uit te proberen. Is het niks… dan ruil je het gewoon weer tijdens de volgende kledingruil! 

En als laatste zijn kledingruils goed voor de portemonnee. Je koopt namelijk geen kleding, je ruilt het. Zo blijkt maar weer eens dat duurzamer leven, echt niet duur(der) hoeft te zijn. Integendeel! Gratis shoppen én duurzaam bezig zijn klinkt toch hemels?

if one million kledingruil

Zo organiseer je je eigen kledingruil.

Wil je zelf een ruil organiseren, met bijvoorbeeld een groepje vrienden/vriendinnen? Super leuk! Hier volgen wat tips

  • Geef van te voren duidelijk aan wat voor items welkom zijn op de ruil. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan geen ondergoed, afgedragen of ongewassen items te accepteren. En juist wel badkleding en accessoires bijvoorbeeld.
  • Geef een duidelijke starttijd aan en zorg dat dan alle kleding netjes in opgehangen in je ‘swapshop’. Kan men het van te voren al afgeven, hang jij het op of moet men dat zelf doen?
  • Bedenk een maximaal aantal items als je niet alle ruimte hebt. Zo voorkom je dat je een dumpplek wordt voor de opruimsessie van een ander.
  • Zorg voor een pas ruimte als je met onbekenden bent, of mensen die oncomfortabel zijn om met anderen te passen.
  • Zorg voor spiegels.
  • Bedenk van te voren een ‘betaalmiddel’. Mag je onbeperkt shoppen? Net zoveel items mee terug nemen als je hebt ingebracht? En is een galajurk net zoveel waard als een t-shirtje? (–> werkt in dat laatste geval met een puntensysteem).
  • Wat ga je doen als meerdere mensen dezelfde items wel willen hebben? Bij een kleiner groepje kun je aan het einde allemaal je items omhoog houden. Zijn er meer geïnteresseerden? Maak er dan een leuk wedstrijdje van! Sjoelen bijvoorbeeld.
  • Bedenk wat je gaat doen met de overgebleven kleding. Denk aan doneren, of in een kledingcontainer.
kledingruil rek

To Jungle x Floortjeflows Kledingruil.

Je kunt natuurlijk ook gewoon deelnemen aan onze toffe kledingruil! Je bent ook meer dan welkom om hier inspiratie op te doen en daarna zelf iets te organiseren 😉 Hoe meer mensen gaan ruilen, hoe beter. 

De To Jungle Ruil organiseren we samen met Floortjeflows en is op 13 maart 2023. We starten om 19.30. Hang je kleding netjes op, neem een kop koffie of thee en een lekker gebakje. Daarna gaat de swapshop open! Wij hanteren het systeem dat je ongeveer net zoveel items meeneemt als je hebt ingebracht. Er zijn pas ruimtes en een kledingstomer aanwezig. 

Uit ervaring van eerdere kledingruils weten we dat er door het aantal deelnemers, voor iedereen wat te vinden is. In elke maat en in elke stijl. Ook zien we elke keer weer hele toffe items voorbij komen. We zijn altijd strikt op kwaliteit van de kleding. Neem mooie items mee, en je zult mooie items terug vinden. 

Entree voor het event is €12,5. Dat is inclusief koffie/thee/chai/cappuccino en gebak 🙂

Doe je mee? Schrijf je dan in via het formulier https://docs.google.com/forms/d/1fD4ZcX4uRbEgYjfkT6lGYHIoHB8ScwNVUuSfiYyUXXA/edit?ts=6298a2e4

Geef een reactie