Waarom een perfect duurzaam leven ons niet verder gaat helpen.

Waarom een perfect duurzaam leven ons niet verder gaat helpen.

Ik ging deze week babyzwemmen in mijn nieuwe badpak. Ik had er toevallig vlak daardoor eentje snel gescoord omdat mijn oude badkleding na de zwangerschap niet meer past. In een nieuw babyrijk leven koos ik voor de snelle makkelijke keuze en heb er ergens eentje meegepakt.

Het is een niet duurzaam badpak.

Ik ben er wel blij mee. De kleur is mooi, het ontwerp past bij me en ik weet zeker dat ik m erg vaak ga dragen. Ik kreeg er ook een compliment over van mn vriendin die mee was babyzwemmen. Ik vertelde dat ik m snel had meegepakt in het winkelcentrum en we kletsen zo wat weg. Ik voel ondertussen de ogen van de moeder naast me in mijn rug prikken. Haar kind heeft een wasbare zwemluier aan. Dat viel me op omdat ik dat heel tof vind. Mijn kind had een wegwerp zwemluier aan (ook dat nog). We hadden namelijk een open pak gekregen van een vriendin wiens kind ze niet meer past. Aangezien ongebruikt weggooien het meest zonde is wat er bestaat, gebruik ik ze inderdaad.
Sorry, klein zijspoor. Ik voelde de ogen van de andere moeder en hoorde in mijn hoofd haar gedachten ‘pff weer zo’n hippe moeder met haar eindeloze kledingkast. De wereld heeft er al genoeg van. Denk nou eens na! Voor de toekomst van je kind die voor je ligt!’. Ze zei natuurlijk niks, dit speelde zich af in mijn hoofd. Want ik herken het. Ik denk soms ook zo over iemand.
Het gesprek ging in mijn hoofd verder. Ik ging me verdedigen . ‘dit is het eerste nieuwe item dat ik in maaaaanden heb gekocht. Mijn kledingkast komt allemaal van een kledingruil, 2e hands of vintage. Ik heb een duurzaam merk opgericht, ik verkoop die wasbare luiers die jij je kind aan hebt getrokken, in mijn winkel. Ik doe zoveel voor een duurzame wereld! En nu één keertje niet.’

En daar ligt precies het ‘probleem’. Je kunt niet alles perfect doen, moet je ook helemaal niet willen. Duurzaamheid en de klimaatcrisis oplossen is zo groots en complex dat het je kan overweldigen. Niet meer vliegen, veganistisch leven, maar geen soja van ver weg eten, koffie is ook niet lokaal, alles op de fiets doen, plastic vrij leven, je eigen cosmetica maken etc etc. Ga er maar aan staan. Grote kans dat je er geen puf meer voor hebt en denkt ‘dan maar niet’.

Tegelijkertijd wordt er vaak met een vingertje gewezen naar mensen die hun best doen voor een duurzamere wereld, als ze wel een keertje vliegen of een keertje iets onnodigs kopen. ‘Jij was toch zo duurzaam?!’.

Dit is een hart onder de riem om je niet gek te laten maken. Elke verandering telt, hoe groot of klein ook. Je hoeft het niet perfect te doen. Laten we ons meer focussen op wat we wél doen, en daar stapje voor stapje meer van doen.

Dat is precies waarom we To Jungle zijn begonnen: om jou te helpen stapjes te zetten naar een schone wereld <3

…overigens zijn er meer dan zat duurzame badkleding merken. Ik heb er zelfs een blog over geschreven, deze vind je hier

Nadia in een badpak van het duurzame label AYA

Geef een reactie