WAT HET WERKWOORD TO JUNGLE BETEKENT
Het begon allemaal met een bizar gevoel. Een gevoel dat wij nog niet kende. Het gevoel dat we hadden toen wij met bloed, zweet en tranen (letterlijk) eindelijk midden in de jungle op Sumatra stonden. Ons doel was om het overweldigende natuurschoon te bewonderen, ons hier aan over te geven en hopelijk een oerang oetang te spotten. Maar we werden al snel bevangen door het meest onbehagelijke gevoel. Ondanks dat we ver van de bewoonde wereld waren, werden we afgeleid door snoep papiertjes, plastic flesjes en ander afval op de grond. Dit gevoel bleef ons jammer genoeg achtervolgen. Zo ook vanaf een klein eilandje midden in de oceaan tijdens een duik naar 35 meter diepte. We dachten iets bijzonders te zien, maar toen we dichterbij kwamen bleek het een stuk plastic te zijn…



Dit zijn twee bepalende belevenissen tijdens onze rondreis door Indonesië, twee jaar geleden. Maar voor het complete verhaal kunnen we nog verder terug de tijd in.Want als klein meisje ging Nadia al langs de deuren als WNF Ranger om geld op te halen voor bedreigde dieren. Al snel kwam er een passie voor duiken bij, toen ze eindelijk oud genoeg was om een brevet te halen. Die onderwaterwereld… betoverend!

Die passie kon gelukkig gedeeld worden met Florian, een paar jaar later. Samen hebben we al heel wat van de wereld mogen zien en bewonderen. Maar waar we ook kwamen en wat we ook mochten ontdekken, er was overal, echt overal plastic.

En zo belandde we na rondtrekken door de jungle op een eilandje, op een strandstoel met een cocktail in de hand. In die cocktail zat een bamboe rietje. Eye opening moment! Want daar, op die strandstoel, viel alles op zijn plek. Een wereld en oceanen vol plastic kan niet meer! We hebben de natuur nodig voor ons voedsel, frisse lucht en een comfortabel leven zonder natuurrampen. Tijd voor actie! Duurzaamheid moet een nieuwe standaard worden. Dat kan door als het duurzame alternatief leuker en/of beter is dan de vervuilende dagelijkse opties.
Duurzaamheid. Wat is dat eigenlijk? En hoe kunnen wij de wereld een stukje mooier en schoner maken? En hoe komen we in dit tentje op (inmiddels een ander) strand aan een pen en een stuk papier? Met die vragen begonnen we een eerste business meeting en brainstorm, gepast gekleed met teenslippers en een korte broek. Zo zien we het namelijk graag.

Duurzaam leven gaat volgens ons over de keuzes die je dagelijks maakt. Neem je een eigen tasje mee naar de supermarkt of kom je thuis met bergen plastic? Scheid je je afval? Hoeveel plastic flessen heb je in de badkamer staan? Maar vooral; wat kan ik hier aan doen en hoe doe ik dat?
Een duurzaam(er) leven is niet moeilijk, maar het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor doen. ‘Actie’ kwam op het papiertje te staan. We willen mensen actie laten ondernemen, groot of klein, elk steentje draagt bij aan de grote berg.
Ons initiatief moest dus een actie zijn en hier moest een naam aan worden verbonden. De wens is dus een beweging, een natuurlijke beweging waar iedereen zich aan kan verbinden. Aangezien de volledige focus van het initiatief op de natuur ligt, was deze referentie ook wens. De actie/beweging resulteerde in een werkwoord. Een compleet nieuw werkwoor dat collectieve actie aanmoedigd. Om de pure natuur hier verder aan te koppelen moesten we beide aan het gevoel denken dat we in de jungle hadden. Geassocieerd aan de puurste natuur en verbonden aan actie, is onze bedrijfsnaam To Jungle ontstaan.
To Jungle is dus een werkwoord.
Een werkwoord dat verbonden kan worden met jouw duurzame acties, jouw bewuste keuzes en onze collectieve verduurzaming van de maatschappij.
Het gaat hier om die bewuste keuzes te maken in het dagelijks leven. Het is dus niet zo moeilijk, maar verwarrend kan het wel zijn! Omdat we al zoveel hebben uitgezocht, is het zonde dit niet te delen! Te beginnen met een webshop vol handige, leuke, mooie, kwalitatieve en natuurlijk duurzame producten die je met een gerust hart kunt aanschaffen. Zo kun je gemakkelijk plastic shampoo flessen vervangen door plastic-vrije shampoo bars, of bamboe rietjes meenemen naar het terras, of je schuursponsjes vervangen door een natuurlijke loofah spons. Doen wij het uitzoekwerk. Want Junglen doen we samen. Jungle mee!
Groetjes van het Jungle Team, Florian en Nadia