12 Inspirerende docu’s en series die je gezien moet hebben

Je bekijkt nu 12 Inspirerende docu’s en series die je gezien moet hebben

Gisteren keek ik weer een docu op Netflix over de aarde. Dat doe ik graag. Het werkt voor mij als grote motivator. De kennis die je vergaart en beelden die je ziet, openen altijd op meerdere manieren mijn ogen. Het laat me zien waarom ik Jungle. Want als je eenmaal weet wat er speelt, kun je niet meer terug.

Nou, dat wil ik je natuurlijk niet onthouden. Reserveer je favo plekje op de bank, dekentje, biertje, wijntje of theetje erbij en kijk kies een mooie docu uit dit lijstje must see documentaires voor jou. 

blog life on our planet A life on our planet

Deze heb ik gisteren dus gekeken. Een prachtige docu van David Attenborough over zijn jaren (93!! ongelooflijk) op aarde en hoe de natuur in de tussentijd veranderd is. Hij staat stil bij de natuur vandaag de dag en de impact van de mens hierop. Het is een eerlijk, duidelijk en urgent verhaal. En heel verdrietig. ‘We’ve destroyed it’ . Gelukkig eindigd de docu dan niet, maar komt er nog een oplossing om het tij te keren. 

blog docu planet earthPlanet Earth / Frozen Planet / Blue Planet / Our Planet

Zonder twijfel moet eigenlijk alles van David Attenborough gekeken worden. Wát een prachtige beelden en verhalen. Ik ben elke aflevering weer helemaal hyped en vol verwondering van al het moois wat er bestaat. Daar moeten we toch goed mee omgaan! Een inspiratie bom om weer te herinneren waar je voor Jungled.

The True Cost blogThe True Cost

Een t-shirt voor 3 euro? Een nieuwe broek voor een tientje? Misschien denk je wel ‘Yes, score! Dat heb ik even goed gevonden!’. Zo dacht ik ook altijd. Tot ik deze eyeopening docu had gezien over de kledingindustrie. Want katoen telen, verwerken tot stof, knippen, naaien, vervoeren en verkopen kan nooit zo goedkoop zijn. Dus wie betaald er eigenlijk écht voor dat t-shirt. 

Blijkt dat de kleding industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Gasp. Een docu die een kijkje geeft achter de schermen van de grootste catwalks tot de donkerste slums. 

a plastic ocean docu blogA Plastic Ocean

Documentairemaker Craig Leeson gaat op zoek naar de blauwe walvis. In plaats daarvan komt hij overal plastic tegen. Hij gaat daarom met een heel team de grote wateren onderzoeken en komt achter een alarmerende waarheid. Gelukkig verliezen we niet de hoop, want er zijn oplossingen die direct toegepast kunnen worden. 

Chasing Coral docu blog

Chasing Coral

Ik ben gek op koraal. Als duiker kom je terecht in een wereld die voor velen totaal onbekend is. Het is prachtig en koraal is een magisch dier (ja dier, geen plant). Het werkt eigenlijk als ‘stad’ voor vissen en neemt ook veel CO2 op. Erg belangrijk voor ons dus. Maar in deze docu ziet een team duikers, fotografen en onderzoekers het koraal afsterven op schrikbarend tempo. Ze maken een prachtige, alarmerende docu die ontdekt waarom.

Biggest Little Farm docu film blogThe Biggest Little Farm

In een tijdsbestek van 8 jaar zien we hoofdpersonen John en Molly verhuizen van het stadsleven naar een giga stuk platteland. Ze volgen hiermee hun droom om voedsel te verbouwen in harmonie met de natuur. Dat blijkt niet gemakkelijk. We zien een uitgeputte grond, plagen en overstromingen. Langzaam komen we erachter dat de natuur eigenlijk overal wel een oplossing voor heeft. Daarmee wordt deze docu een prachtige inspiratie en oproep voor een gezonder, beter leven.

Down to earth zac efron errin serie blogDown To Earth With Zack Efron

Een serie met acteur Zack Efron en wellness expert Darin Olien in de hoofdrol. Ze gaan op zoek naar duurzame manieren van leven. Ik vond het zelf vrij ‘Amerikaans’ en het raakt enkel de oppervlakte, maar het kijkt wel lekker weg. Ik vind het een goede ‘instap serie’ voor een duurzaam leven en tof dat een bekende acteur een podium biedt voor dit onderwerp. Wellicht worden zo veel jongeren geïnspireerd:)  

De prijsvechter vpro serie blogDe Prijsvechter

Een docu serie van Nederlandse bodem die me aan de tv gekluisterd hield. Het is een kritische blik op onze wegwerpmaatschappij. We kopen meuk dat we niet nodig hebben, het liefst zo goedkoop mogelijk. Wanneer zoiets kapot gaat is het ‘het niet waard’ om te repareren en gooien we het klakkeloos weg. Maar in de prullenbak betekent niet ‘weg’. In deze docu serie volgen we een lampionnetje van de Action. Waar komt het vandaan en waar komt het terecht. 

vpro tegenlicht programma serie blogTegenlicht

Hoe ziet de wereld van morgen eruit? Hoe zou het er eventueel uit kunnen zien? Dit Nederlandse programma houdt ontwikkelingen en ideeën tegen het licht. Vooral de afleveringen ‘Donut Economy’ ‘Het einde van bezit’ en ‘Duurzaam nu of nooit’ zijn echte aanraders. Maar ook onderwerpen als de groene stad, platteland pioniers, en ‘the bigger picture’ over of de corona crisis wellicht een kantelpunt is, krijgen een podium. Ik heb lang niet alle afleveringen gezien, dus er zijn nog veel meer interessante onderwerpen te vinden.

before the flood docu blogBefore The Flood

In deze docu volgen we acteur Leonardo Dicaprio tijdens zijn reis als United Nations Messenger of Peace. Hij bezoekt plekken over de hele wereld en ziet klimaatverandering en de impact hiervan op natuur en mens. Wat is het probleem en wat kunnen jij en ik (en Leonardo zelf) doen? Voor het te laat is.

My Octopus teacher docu blogMy Octopus Teacher

Ik kreeg deze als tip van Zuid Afrikaanse vrienden (vanuit onze woon-tijd in Zuid Afrika). “you must watch this! This is the beach we went to, remember?!’’ Jubelend zat ik voor de tv en heb met bewondering gekeken naar een overspannen Craig Foster die besluit elke dag naar hetzelfde stukje kelpbos te duiken. Op die manier raakt hij bekend en ontdekt hij een octopus dat voor hem onbekend gedrag laat zien. Dat is het moment dat hij besluit haar te volgen en elke dag op te zoeken. Ze ontwikkelen een bijzondere band waardoor Craig heel dichtbij kan komen met zijn camera en het leven van een octopus vast kan leggen. De band met de octopus verandert hem, maakt hem naar eigen zeggen een beter en zachtaardiger mens. Hoe mooi als je weer zo dichtbij (wilde) natuur kunt komen en tof dat wij als kijker daarin meegenomen worden.

connected netflix serie blogConnected

De wereld is verbonden, dat weten de meeste wel. Wetenschapsjournalist Litif Nasser laat op een leuke en aanstekelijke manier zien hoe de wereld, mens en het hele universum met elkaar verbonden zijn. Van grappige weetjes tot complexe stromen. Stof uit de Sahara woestijn als voedingsbron voor de Amazone? Vogeltjes die al maanden van de voren orkanen kunnen voorspellen? En wat is de rol van de mens en hoe kunnen we dit soort stromen gebruiken?  

Er zijn natuurlijk ongelooflijk veel mooie, indrukwekkende en must see docu’s. Heb jij nog goede tips die hiertussen staan? Laat het ons weten! Veel kijk plezier!

Geef een reactie